Pre-departure

  • Aanmelden eerstejaarsweekend (EJW) en introductieweek (OWEE): Het EJW is bedoeld om je aankomende studiegenoten te leren kennen. Een slaapplek, eten en alle activiteiten worden door de studievereniging geregeld. Tijdens de OWEE worden diverse activiteiten georganiseerd om de stad en het studentenleven te ontdekken. Als je nog geen huisvesting hebt, kan een slaapplek in een studentenhuis in Delft worden aangevraagd voor de periode van de OWEE. We raden zowel het eerstejaarsweekend als de OWEE erg aan om alvast vrienden te maken en Delft te leren kennen! Inschrijven kan via: owee.nl 
  • International Student Services(ISS): Om het meeste uit je tijd in Nederland te halen raden we je aan om gebruik te maken van het International Student Services platform. Hier kun je zowel informatie krijgen en aanmelden voor diensten zoals een bankrekening, verzekering en OV kaart, als socializen met andere internationale studenten en parttime banen vinden. Kijk op https://iss-holland.com, zodat als je hier bent alles in orde hebt en je kunt focussen op de leuke kanten van het leven in een nieuw land!
  • Openen van een bankrekening: Als je al in het bezit bent van een BSN (burgerservicenummer) kan je meteen een bankrekening openen bij een bank naar keuze. Indien je dit nog niet hebt kan je via de TU Delft een bankrekening openen bij de ABN Amro. Dit kan echter alleen gebeuren tijdens de introductieweek. 
  • Afsluiten van een verzekering: In Nederland is een zorgverzekering voor iedere burger verplicht. Je kan ook kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee betaalt je verzekering eventuele schade uit die jij per ongeluk aanricht aan bijvoorbeeld computers of apparatuur van de TU, of als je per ongeluk iemand z’n telefoon in de supermarkt laat vallen.  Verder is het voor studenten met een niet-EU-nationaliteit alleen mogelijk om een ​​particuliere zorgverzekering in Nederland af te sluiten, tenzij je naast je studie een betaalde baan of betaalde stage hebt. TU Delft  werkt samen met International Assurances en is het mogelijk om via hun een verzekering aan te sluiten. Voor meer informatie zie:https://www.tudelft.nl/onderwijs/praktische-zaken/zorg-en-zorgverzekering. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een Nederlandse basisverzekering te nemen. Deze zijn te vinden via: Studenten Zorgverzekering – Vergelijk en vind dé beste! (studentenverzekeringen.nl)
  • Aanmelden voor studiefinanciering: Voor studenten met een Nederlands paspoort kan dit via duo.nl.
  • Aanmelden zorgtoeslag en huurtoeslag: Als je geen inkomen hebt (wat als niet-werkende student zo is) kan je van de Nederlandse overheid zorgtoeslag en huurtoeslag ontvangen. Huurtoeslag wordt alleen uitgekeerd aan personen die gebruik maken van een sociale huurwoning. Daarnaast gelden voor de zorgtoeslag een aantal eisen:
    – Je moet 18 jaar of ouder zijn
    – Je hebt de Nederlandse nationaliteit of bent in het bezit van een geldige verblijfsvergunning
    – Je moet een zorgverzekering hebben afgesloten
    – Je jaarinkomen moet lager zijn dan €31.998,- per jaar
    – Je mag maximaal €120.020,- opgespaard vermogen hebben.
    Voldoe jij aan bovenstaande eisen of heb je meer informatie nodig, zie onderstaande website:
    Zorgtoeslag 2022 | Studentenverzekeringen.nl
  • Aanmelden voor studentenOV: Als student mag je of doordeweeks of in het weekend gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Als je ervoor kiest in het weekend gratis te reizen krijg je doordeweeks 40% korting en vice versa. Dit geldt alleen voor studenten met een Nederlands paspoort. Aanvragen kan via: studentenreisproduct.nl.
    Studenten met een Surinaams paspoort kunnen voor het OV een abonnement aanvragen bij de NS. Dit kan via: Producten | NS 
  • Inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen: Afhankelijk van de gemeente kan dit online, of moet je langs het stadhuis. Informatie kan worden gezocht op de website van de gemeente. 
  • Inschrijven bij een huisartsenpraktijk: Wacht niet tot je een keertje ziek wordt met het zoeken naar een huisarts! Verschillende huisartsen kunnen worden vergeleken via zorgkaart.nl. Ook zijn er speciale praktijken speciaal voor studenten zoals de studentenpraktijk Delft. 
  • Inschrijven studie- en studentenvereniging: Verenigingen zijn een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten en invulling te geven aan je studentenleven. Schrijf je in ieder geval in bij de studievereniging van je studie, zo kan je korting krijgen op boeken en studiemateriaal. Daarnaast zijn er andere verenigingen waar je bijvoorbeeld kan sporten, muziek kan spelen of gewoon voor de gezelligheid. Als een van deze verenigingen je aanspreekt raden we ook zeker aan je daar aan te melden.
  • Corona: Met een Surinaams vaccinatiebewijs kun je geen gebruik maken van de coronacheck-app. Deze app wordt door veel EU landen gebruikt om je toegang te geven tot plekken waar dat nodig is, middels het genereren van een QR code. De QR-code is reeds vervallen in Nederland en is bij aankomst in Nederland geen QR-code meer nodig. Wel moet je als reiziger volledig gevaccineerd zijn om Nederland binnen te komen. In het onderstaande document staan de huidige voorwaarden voor binnenkomst in Nederland:
    Advies Suriname | Quarantaine Reischeck | Rijksoverheid.nl
  • Werken in Nederland: Met een EU-paspoort zijn er geen restricties wat betreft het werken in Nederland. Heb je een Surinaams paspoort geldt dat je maximaal 16 uur per week mag werken, of voltijds in de zomermaanden juni, juli en augustus. In beide gevallen moet je werkgever een TWV (tewerkstellingsvergunning) voor je aanvragen. Zorg ervoor dat je een Nederlandse basisverzekering (dus geen internationale verzekering) hebt als je gaat werken.
  • BSA:  Let wel, je bent verplicht je BSA te halen in het 1e jaar. Bij de TU Delft geldt een bindend studieadvies (BSA) voor alle bacheloropleidingen. Dit betekent dat je in het eerste collegejaar tenminste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC. Wanneer een student deze norm niet haalt dan wordt de inschrijving aan het einde van het collegejaar automatisch beëindigd en kun je daarna vier jaar lang niet inschrijven voor dezelfde opleiding. Voor actuele informatie omtrent BSA zie: Bindend Studieadvies (tudelft.nl)
  • MoMi: Indien jij een Surinaams paspoort bezit, moet je ook elk jaar voldoen aan de MoMi eisen. Dit betekent dat jij elk jaar minimaal 50% van de studiepunten moet halen. Dat is bij de bachelor of masteropleidingen op de TU Delft gelijk aan 30 EC. Maar als jij een schakeljaar doet op de TU Delft moet je 100% van de studiepunten behalen. Voor meer informatie over de MoMi regeling zie:MoMi Study Progress Monitoring (tudelft.nl)

Veel plezier en succes met je studie! Laat ons gerust weten als je een vraag hebt of niet weet hoe je iets aan moet pakken! Contact: edu.subestdelft@gmail.com of +31 6 39181690 

Disclaimer: Bij het opstellen van deze lijst is ervan uitgegaan dat het visum die Surinaamse studenten nodig hebben en huisvesting al geregeld is. Voor meer informatie hierover kan onze website (subestdelft.com) worden geraadpleegd. 

SUBEST Delft biedt de mogelijkheid tot het verstrekken van informatie over o.a. de (studie)mogelijkheden aan de TU Delft. Echter is zij niet aansprakelijk binnen de TU Delft en kunnen er hier geen rechten aan worden ontleend. 

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close