Stappen vóór de start van je studie

Stap 1: Begin met oriënteren (4e – 5e klas VWO)
Het is belangrijk om ruim van te voren te beginnen met oriënteren welke studiemogelijkheden er zijn zowel binnen en buiten Suriname.
Twijfel je tussen een paar studies? Dan zijn de onderstaande vragen handig om te helpen bij de keuze? Kijk dan op ons TIPS! bij het kiezen van een studie pagina.

Als je zeker bent dat je in Nederland wil studeren is het handig zo snel mogelijk in te schrijven bij room.nl. Via deze site kan je je aanmelden voor studentenhuisvesting. Het aanbod varieert van studio’s tot kamers in studentenhuizen met gedeelde badkamer keuken. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe groter de kans dat je een kamer vindt. De toewijzing gaat namelijk op basis van wachttijd. klik hier voor meer info over huisvesting.

Stap 2: Kies een studie (6e klas VWO)
Oktober-januari:

 • Inschrijven moet via studielink. De deadline voor numerus fixus studies is 15 januari en voor andere studies 1 april.

Januari-juli:

 • Zodra de inschrijving rond is kan je je visum (MVV) aanvragen. De universiteit vraagt het visum voor je aan, maar je moet zelf een afspraak maken met de ambassade om de benodigde stukken af te geven. Dit kan een tijdje duren dus hoe eerder hoe beter. (Alleen voor studenten met een Surinaams paspoort).
 • We raden aan mee te doen aan de introductieweek om zo je nieuwe studiegenoten snel te leren kennen. Voor de introductieweek van Delft kan je je inschrijven via owee.nl vanaf de maand mei.
 • Via https://www.room.nl/ of particuliere huisvesting kan je je aanmelden voor een kamer. Houd er rekening mee dat het een paar maanden kan duren voordat je een geschikte kamer hebt gevonden. Voor meer informatie bekijk onze pagina over huisvesting.
 • Aanmelden voor studiefinanciering via https://duo.nl/particulier/ (studenten met een Nederlands paspoort) of N.O.B. (studenten met een Surinaams paspoort).

Augustus-september:

 • Inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen.
 • Zorg- en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en inschrijven bij een huisartsenpraktijk. Studenten met een Surinaamse nationaliteit kunnen via de TU Delft een internationale verzekering afsluiten bij OOM. Verzekeringen vergelijken voor studenten die hier niet voor in aanmerking komen via https://www.independer.nl/.
 • Aanmelden voor zorgtoeslag en huurtoeslag. Huurtoeslag is alleen beschikbaar voor studenten die een sociale huurwoning hebben.
 • Telefoon abonnement afsluiten. Prijzen kunnen vergeleken worden via https://www.prijsvergelijken.nl/.
 • Inschrijven bij studievereniging van je studie tijdens de introductieweek. Via de studievereniging kan je goedkoper boeken kopen, meedoen aan studie gerelateerde evenementen en je studiegenoten leren kennen.
 • Inschrijven studentenvereniging. Studentenverenigingen zijn op basis van sport, hobby etc. in plaats van op basis van studie. Er is een groot aanbod aan studentenverenigingen in Delft. Verenigingen zijn een goede manier om je netwerk uit te breiden en te ontspannen naast je studie.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close